اگر همراهی مردم نباشد، هیچ حاکمِ جامعهای نمیتواند کاری از پیش ببرد و لو اینکه امیرالمؤمنین علیه السلام باشد. لذا در کلامی از وجود حضرت امیر میبینیم که فرمودهاند: «لَا رَأْیَ لِمَنْ لَا یُطَاع». یعنی فرمانروایی که اطاعت نشود، چه چارهای دارد و چه کاری میخواهد انجام دهد.
این عبارت کلیدی، آخرین جمله از خطبه 27 نهج البلاغه است. حضرت در این خطبه از بهانهجوییهای مردمان زمان خود شکایت میکند. ترجمه بخشی از این خطبه شریف بسیار زیباست:
«در تابستان شما را دعوت به جهاد با آنان مىکنم گویید: هوا گرم است، مهلت ده تا گرما برود. و در زمستان شما را مىخوانم گویید: هوا سرد است، مهلت ده تا سرما بنشیند. همه این بهانهها براى فرار از گرما و سرماست. شما که از گرما و سرما مىگریزید پس به خدا سوگند از شمشیر گریزانتر خواهید بود. اى نامردان مرد نما، دارندگان رؤیاهاى کودکانه، و عقلهایى به اندازه عقل زنان حجله نشین، اى کاش شما را ندیده بودم و نمىشناختم. به خدا قسم حاصل شناختن شما پشیمانى و غم و غصّه است. خدا شما را بکشد، که دلم را پر از خون کردید، و سینهام را مالامال خشم نمودید، و پى در پى جرعه اندوه به کامم ریختید، و تدبیرم را به نافرمانى و ترک یارى تباه کردید، تا جایى که قریش گفت: پسر ابو طالب شجاع است ولى دانش جنگیدن ندارد. خدا پدرانشان را جزا دهد، آیا هیچ کدام آنان کوشش و تجربه مرا در جنگ داشته؟ و پیشقدمیش از من بیشتر بوده؟ هنوز به سن بیست سالگى نرسیده بودم که آماده جنگ شدم، اکنون عمرم از شصت گذشته، ولى براى کسى که اطاعت نشود تدبیرى نیست.» (خطبه 27 نهج البلاغه، ترجمه انصاریان، ص26)
9#_دی، #همراهی_مردم، #حکومت_اسلامی، #انقلاب، #انقلاب_اسلامی، #ایران، #اغتشاش، #نقش_مردم، #نهج البلاغه، #امیرالمؤمنین، #لا_رای_لمن_لایطاع، #خطبه27
طبقه بندی: 9 دی، همراهی مردم، حکومت اسلامی، انقلاب، انقلاب اسلامی، ایران، ا